Ile może kosztować montaż radia w ASO?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Witam,
    Czy ktoś wie jak zdjąć tą czarną listwe co jest na zderzaku w O2 z tyłu poniewaz chciałbym sobie wymienic czujnik?
    Pozdro
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Dla świętego spokoju - żeby mi w przyszłości nie powiedziano, że straciłem gwarancję - myślę o zamontowaniu radia w ASO przy okazji przeglądu.

Czy możecie mi powiedzieć, ile trzeba za taką usługę liczyć?

Plus minus-mniej więcej, czyli 3,14*oko:
    Zwykła O1 z ośmioma głośnikami i anteną.
    10zł? 500zł?

Radio najzwyklejsze:
    SONY radioodtwarzacz - dane producenta / kliknij tu
    SONY (kliknij tu) ( podałem oferta z allegro przykładowa, nie mam z tym nic wspólnego).

Czy ma separator? - Nie wiem. Pocieszcie mnie, że ma, lub że go nie wymaga...

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Cena zależy pewnie od ASO ( strzelam od 150 do 200 pln ), ale upewnij się, co, poza "robocizną ASO", będzie potrzebne ( przejściówka Sony-Skoda, separator ant. itd ) i kup to poza ASO, bo potem do tych 150 pln za robociznę doliczą Ci jeszcze 250 pln za niezbędne części i w sumie wyjdzie tyle co drugie nowe radio...

Co do separatora to podobno niektóre SONY go nie wymagają. Możesz to sprawdzić w łatwy sposób: podłącz radio do zasilania, włącz tuner i sprawdź, czy na gniazdku antenowym w radiu jest stałe napięcie ok. 12V. Jeśli jest to separator nie będzie potrzebny, jeśli nie ma to niestety będzie go trzeba dołożyć...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Zoltar
        Rider
        • 2005
        • 722

50-100 zł

Więcej, to jakaś żenua
        www.soft-car.pl
        www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
        - Wyłączanie DPF
        - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• pantol
          Elegance
          • 2004
          • 754

Zamieszczone przez Zoltar
          50-100 zł

Więcej, to jakaś żenua
          Żenua, to jest montaż radia w ASO.
          Dlaczego kolega ma stracić gwarancję, jeśli dobrze podłączy? Nie rozumiem?
          Jarek "Vinci"

Komentarz

• Rafall
            Ambiente
            • 2008
            • 233
            • Octavia III (5E3)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

W firmach zajmujących się montażem wszelkich instalacji CAR-AUDIO w Warszawie koszt podłączenia radia - wymontowanie fabrycznego + montaż nowego wraz z separatorem antenowym (czy też bez) to suma 70zł. Więc w ASO wezmą myślę max 100zł.
            Jak miałem kiedyś Opla Vectrę to w ASO wyjęli mi fabrykę i włożyli (wystarczyło wpiąć) na placu przed warsztatem za darmochę.

Separator lepiej kupić samemu. W takim centrum CarAudio biorą ok. 50zł, podczas gdy samemu kupisz za 25, a jak dobrze się rozejrzysz (np. allegro - 15zł). Ostatnio to przerabiałem

Co do gwarancji to nie mam pojęcia jak to jest, ale gdybyś miał stracić gwarancję za montaż poza ASO to byłbym mocno zaskoczony.

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

ja u mojego elektryka za podłączenie+separator zapłaciłem... 30 zł
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Kordi
                Drive
                • 2008
                • 67

Witam,

Co do utraty gwarancji, to można przeczytać w swoich książeczkach gwarancyjnych "jakakolwiek ingerencja w układ elektryczny powoduje utratę gwarancji ..." tak więc montaż w autoryzowanym serwisie jest jak najbardziej celowy. Ja osobiście sugeruję ew. zakup radia fabrycznego - SKODA lub VW na allegro - montaż wtedy jest dziecinnie prosty (podpięcie do kostki) - i myślę, że serwis nie powinien drogo policzyć a nawet zrobić to za darmo (jeśli byłoby to przy okazji przeglądu).

Ja właśnie tak zrobiłem, tylko przed odbiorem auta. Zawiozłem im firmowe radio skoda - a oni je mi za darmo podłączyli i zrobili stosowną adnotację w książce gwarancyjnej. A że radio było firmowe i niezniszczone - to mam elegancki efekt wizualny. Co do doznań muzycznych się nie wypowiadam, ale ponieważ korzystam tylko z radia dla mnie jest wystarczająco,

Pozdr,

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ale jaki montaz?? Wlozenie wtyczki ISO i wtyczki antenowej to jest to samo, co wlozenie wtyczki z ladowarki telefonu do gniazda zapalniczki. Tez jest gniazdo i tez jest wtyczka.

Co innego jest w przypadku niefirmowego radia do OI, gdzie powinno podlaczyc sie separator antenowy oraz zamienic 2 + ze soba (mozna to zrobic po stronie radia, jakby sie ktos czepial), poniewaz ten separator czyms trzeba zasilic i tu znow, przeciez mozna go podlaczyc do instalacji jaka ma radio.

Wspomniana ladowarka, ktora bedzie miala zwarcie zrobi dokladnie te same szkody, co tytulowe radio.

Dla mnie to jest idiotyzm smieszy mnie takie podejscie serwisow.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• lukasz3112
                    RS
                    • 2008
                    • 3607

ja podłączałem Pioneera i na szczęście nie musiałem zakładać separatora. Wszystko ładnie śmiga Ale faktycznie obiło mi się o uszy...że w Soniakach w większości trzeba.
                    PS. montaż niefabrycznego radia lepiej faktycznie wykonać w ASO przy przeglądzie okresowym (gdy auto jest na gwarancji). Nie powinni nic wziąść bo to jest chwila takie założenie. Tak jak wyżej koledzy pisali..koszt 100zł to uważam za max.
                    Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Rafall
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 233
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Generalnie separator polecany jest do każdego radia niefabrycznego. Ja też nie mam sonego, tylko Clariona. Ale wszystkie warsztaty CarAudio do których dzwoniłem sugerowały, aby zamontować go, jako że niby Skoda tak ma - że warto.

Komentarz

• satoot
                        Rider
                        • 2008
                        • 525

Pytania dodatkowe:

1. może sama ©koda ma już separator w sobie, na wyposażeniu - możliwe?

2. separator w ASO 70pln... Czy jeśli zlecę w ASO montaż tylko radia, to samemu dam radę wstawić separator z allegro (kupiony za 13pln)? Czy to trudne?

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

Ad.1 Nie ma.

Ad.2 Nie wiem co na to ASO, podejrzewam, że powiedzą, iż stracisz gwarancję więc wtedy cała robota w ASO jest bezsensu...
                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Rafall
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 233
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ad2. A ASO nie założy Ci Twojego separatora? Radio też przecież zakładasz nie produkowane przez Skodę? To dlaczego ma być problem z innym niż zakupiony u nich separatorem? Chyba, ze coś źle zrozumiałem :/

Komentarz

• satoot
                              Rider
                              • 2008
                              • 525

Zamieszczone przez Rafall
                              Ad2. A ASO nie założy Ci Twojego separatora? Radio też przecież zakładasz nie produkowane przez Skodę? To dlaczego ma być problem z innym niż zakupiony u nich separatorem? Chyba, ze coś źle zrozumiałem :/
                              Dobrze kapujesz. Problem w tym, że nie zdążę kupić (nie doczekam się przesyłki separatora) przed dniem przeglądu.

Komentarz

• Rafall
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 233
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ja zakupiłem w małym sklepie caraudio u siebie w Skierniewicach, wiec sądzę ze moze po drodze do ASO znajdziesz cos podobnego... Jak nie to lipa. Ale wtedy jakbyś nie zdecydował się na zakup i montaż separatora w ASO to nie spiesz się, tylko potestuj jak Ci działa. Może nie będzie tak najgorzej. Może radio będzie miało dość dobry wzmacniacz... Myśle, że swiat się nie zawali bez separatora. Ale proponuję mimo wszystko rozejrzeć się w drodze do ASO za jakimś sklepem gdzie sprzedają kable, głosniki i inne pierdółki car-audio.

Komentarz

• pantol
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 754

Zamieszczone przez Kordi
                                  Witam,
                                  "jakakolwiek ingerencja w układ elektryczny powoduje utratę gwarancji ..." Pozdr,
                                  :shock: Ale kto tu mówi o ingerencji. Kolega chce podłączyć radio. To nie wymaga (w większości przypadków) INGERENCJI w układ elektryczny auta.
                                  Jak to słusznie Maicroft zauważył - idąc takim tropem - w gwarancji powinni zabronić wkładanie czegokolwiek do gniazda zapalniczki poza ORYGINALNĄ zapalniczką.

A tak swoją drogą - czy ktoś z Was prosił na piśmie o wyjaśnienia dlaczego ASO ma prawo stwierdzić utratę gwarancji przy PRAWIDŁOWO zamontowanym odbiorniku? Myślę, że nikt czegoś takiego nie dostanie.
                                  Proponuje nie popadać w paranoję !
                                  Jarek "Vinci"

Komentarz

• satoot
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 525

proponuję mimo wszystko rozejrzeć się [za separatorem] w drodze do ASO za jakimś sklepem gdzie sprzedają kable, głosniki i inne pierdółki car-audio.
                                    Byłem właśnie przed chwilą w sklepie z takimi rzeczami.
                                    Separator kosztuje 8 złotych. TYLKO!

Ale:
                                    są dwa rodzaje, dwa różne wejścia do radia. To pewnie nie byłby problem, sprzedawca zapewne przyjąłby jeden z powrotem.

Problem jest inny:
                                    Na allegro separatory mają kabelek, który należy włożyć w kostkę, zasilanie separatora.
                                    Przykład 1
                                    Przykład 2
                                    Przykład 3
                                    Natomiast sprzedawane urządzenia w sklepie to tylko kabel antenowy, bez żadnej odnogi, żadnego dodatkowego kabelka, który byłby podłaczany do zasilania 12V.

Co teraz? Kupić taki bez zasilania skoro na allegro są z osobnym przewodem do zasilania?

Komentarz

• Thundi
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1157

U mnie za montaż radia w ASO policzyli sobie 50zł. Jak gadałem zaś o separatorze to nawet nie słyszeli i mówili że to nie potrzebne. O dziwo za zamontowanie separatora (montowałem później niż radio) nie policzyli ani złotówki :shock: a na dodatek nie zadali ani jednego pytania po co to jest.
                                      Ja mam taki z kabelkiem do 12V więc coś mi się wydaje że ten bez działać nie będzie.
                                      O ortografie dba FF.
                                      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• pantol
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 754

Zamieszczone przez satoot
                                        proponuję mimo wszystko rozejrzeć się [za separatorem] w drodze do ASO za jakimś sklepem gdzie sprzedają kable, głosniki i inne pierdółki car-audio.
                                        Natomiast sprzedawane urządzenia w sklepie to tylko kabel antenowy, bez żadnej odnogi, żadnego dodatkowego kabelka, który byłby podłaczany do zasilania 12V.

Co teraz? Kupić taki bez zasilania skoro na allegro są z osobnym przewodem do zasilania?
                                        A jesteś pewien, że był to separator?
                                        Separator o którym mówimy, i który potrzebny jest do Octavii ma za zadanie zasilenie ori wzmacniacza (znajdującego się w antenie) za pomocą kabla antenowego. Jeśli urządzenie, które oglądałeś nie posiada wyjścia do zasialania (+12V) to nie ma szans, aby działało.
                                        Jarek "Vinci"

Komentarz

• tomasz0328
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 57

montaż radia w aso ok 50zl.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

2. separator w ASO 70pln... Czy jeśli zlecę w ASO montaż tylko radia, to samemu dam radę wstawić separator z allegro (kupiony za 13pln)? Czy to trudne?
                                            Dawno temu pytalem czy takie cos istnieje, zrobili wielkie oczy i stwierdzili, ze nie ma czegos takiego, widze ze z biegiem czasu zrobili postep.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Zoltar
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 722

Zamieszczone przez pantol
                                              Zamieszczone przez Zoltar
                                              50-100 zł

Więcej, to jakaś żenua
                                              Żenua, to jest montaż radia w ASO.
                                              Dlaczego kolega ma stracić gwarancję, jeśli dobrze podłączy? Nie rozumiem?
                                              Ja nie twierdzę i nie napisałem, że straci, bo wiem, że taka sytuacja się nie zdarzy

Ale nie każdy chce sam grzebać
                                              www.soft-car.pl
                                              www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                              - Wyłączanie DPF
                                              - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• t271828
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 928

Re: Ile może kosztować montaż radia w ASO?

Dla świętego spokoju - żeby mi w przyszłości nie powiedziano, że straciłem gwarancję - myślę o zamontowaniu radia w ASO przy okazji przeglądu.

Czy możecie mi powiedzieć, ile trzeba za taką usługę liczyć?

Plus minus-mniej więcej, czyli 3,14*oko:
                                                Zwykła O1 z ośmioma głośnikami i anteną.
                                                10zł? 500zł?
                                                Jak odbieralem samochod, to za zamontowanie 4 chlapaczy, opon zimowych i radia
                                                wzieli 200 zl (wraz z kosztem chlapaczy)

Komentarz

• Maru 123
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 4660

Zamieszczone przez t271828
                                                  wzieli 200 zl (wraz z kosztem chlapaczy)
                                                  koszt samych chlapaczy to 90zł...
                                                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...